Кратки преглед

Lubuntu је брза, лаганија и системски незахтевнија варијатна Ubuntu-а која користи LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) окружење радне површи.

Lubuntu је дизајниран да буде брз и лак за употребу. Има велики број програма који задовољвају све потребе просечног корисника рачунара, док га незахтевност за системским ресурсима чини идеалним за старије рачунаре и нетбукове. Програми који долазе са Lubuntu-ом покривају следеће области:

Радна површина

lubuntu-radnapovrsina
PCManFM је лаган и веома брз менаџер фајлова са много опција. Он доприноси стабилности и брзом одговору ваше радне површи.

Прибор

lubuntu-pribor
Велики број програма ће задовољити ваше свакодневне потребе као корисника рачунара, као што су: дигитрон, текстуални едитор, архивер, белешке… и наравно терминал.

Графика

lubuntu-grafika
Скенирајте фотографије и друга документа путем вашег скенера уз помоћ једноставног и лаког интерфејса Simple Scan-а. Прегледајте фотографије уз помоћ GPicView-a, а за додатну обраду фотографија послужиће вам mtPaint.

Мултимедија

lubuntu-multimedija
Слушајте музику путем Audacious-а и гледајте филмове преко Gnome-Mplayer-а. За нарезивање и копирање дискова ту је XFBurn.

Интернет

lubuntu-internet
Прегледајте интернет уз помоћ Firefox-а, којег не треба посебно представљати. Примајте и шаљите електронску пошту уз помоћ Sylpheed-а. Преузимајте и делите торенте преко Transmission-а и останите у контакту са пријатељима уз помоћ Pidgin-а.

Канцеларија

lubuntu-kancelarija
Lubuntu-у долази са Abiword-ом за обраду текста и Gnumeric-ом за таблице (оба програма су компатибилна са MSoffice документима). Размену информација путем PDF формата и преглед истих омогућује Evince читач.

Подешавања

lubuntu-podesavanja
На Lubuntu-у можете да подесите скоро све: иконице и изглед радне површине, да управљате корисничким налозима, додајете и уклањате слободне програме и игрице, прикључите штампач и друге периферне уређаје…

Одмах преузмите Lubuntu и почните да уживате у раду на свом рачунару!

извор

Advertisements