Ubuntu LXDE

Ubuntu је популарна GNU/Linux дистрибуција која долази са Unity окружењем радне површи. LXDE је изузетно брзо и системски штедљиво окружење радне површи.

Lubuntu је управо дериват Ubuntu-а који долази са LXDE окружењем радне површи. Осим Lubuntu-а постоји још неколико дистрибуција које су засноване на Ubuntu-у и користе LXDE окружење радне површи.

Све ове набројане дистрибуције, које ћемо укратко представити, су Ubuntu-ови деривати са LXDE окружењем радне површи што их чини међусобно веома сличним. Управо због тога скоро све информације и упуства која се налазе на овом сајту примењива су на свим овим дистрибуцијама. Наравно, постоје и одређене разлике међу њима које се већином огледају у избору преинсталираних програма, изгледу, намени и сл.

Ubuntu LXDE деривати

Lubuntu

lubuntu-1310

О Lubuntu-у овде нећемо говорити пошто је цео сајт посвећен њему. 🙂

Корисни линкови: вебсајт, distrowatch, linuxscreenshots.

LXLE

lxle-12043

Како би неки рекли, са потпуним правом, LXDE eXtra Luxury Edition је Lubuntu који дише пуним плућима. Од иовако прелепог Lubuntu-а LXLE је још нашминканији. LXLE прати искључиво Ubuntu LTS издања. Долази на DVD-у и неће вам бити потребно да додатно инсталирате неке програме, јер ова дистрибуција доноси скоро све што вам може затребати од програма.

Све је за похвалу, од избора програма, изгледа, понашања система у свакодневном раду. Свака част тиму који стоји иза ове дистрибуције.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

Zorin OS Lite

zorinos-lite-7

Главни циљ за Zorin OS Lite јесте да буде Linux алтернативa за WindowsOS и да корисници WindowsOS-а уживају у свим могућностима које нуди Linux без компликација. Долази са програмима за подешавање изгледа система и инсталацију програма који су својствени само овој дистрибуцији.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

Zorin OS Educational Lite

Zorin-OS-Educational-Lite

Zorin OS Educational Lite је верзија Zorin OS-a намењена студентима и прилагођена за старији хардев, односно, за рачунаре слабијих перфоманси.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

Linux Mint LXDE

linuxmint-lxde-15

Linux Mint је сигурно најпопуларнији Ubuntu-ов дериват, који је по популарности можда и премашио Ubuntu. Нажалост, Linux Mint од верзије 12 нема више званично издање које долази са LXDE окружењем радне површи. Ипак то није спречило групу пољака удружених у Linux Mint заједницу Пољске да направе Unofficial Linux Mint LXDE односно незванично Linux Mint издање са LXDE окружењем радне површи. У односу на Linux Mint измењени су неки од подразумеваних програма како би систем био још ефикаснији.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, linuxscreenshots.

Quelitu

quelitu-71310

Quelitu долази са два окружења LXDE и Enlightenment окружењем радне површи. Заснован је Lubuntu-у, али се у раду показао као бржи и на ресурсима штедљивији систем.

Корисни линкови: вебсајт, linuxscreenshots.

UALinux Lubuntu OEM Pack

ua-lubuntu-13-04-oem-pack

User and Linux Lubuntu OEM Pack је дистрибуција намењена за кућну и канцеларијску употребу. Садржи све потребне корисничке апликације. Погодна је за испоруку на рачунарима као преинсталирани оперативни систем јер не захтева додатно преузимање програма са интернета.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch.

Peppermint OS

peppermintos-4

Peppermint OS је дистрибуција која нуди добру интеграцију са Cloud-web апликацијама. Намењена да олакша рад свима који свој рад везују за програме који се налазе у Облаку, на вебу.

Да би сте извукли најбоље из Peppermint-а морате имати и добру интернет везу.

Корисни линкови: вебсајт, distrowatch, linuxscreenshots.

Trisquel GNU/Linux Mini

trisquelmini-55

Trisquel Mini је једна од дистрибуција која долази у потпуносто са Слободним софтвером, зато се налази на листи Фондације за Слободан софтвер као 100% Слободни оперативни систем.

Корисни линкови: вебсајт, distrowatch, linuxscreenshots.

C4C Lubuntu ReSpin

c4clrs-1304

Computers 4 christians Lubuntu ReSpin је пун назив ове дистрибуције која је намењена хришћанима. Карактерише је велик број преинсталираних програма, а посебан акценат је стављен на програме који могу бити интересантни и корисни за једног хришћанина.

C4C Lubuntu ReSpin је настао за потребе програма у којем C4C тим путем донација сакупља старе рачунаре, сређује их и бесплатно поклања онима који затраже да на поклон добију рачунар.

Иако је намењен хришћанима глобално треба напоменути да можда за неке хришћане, са догматског гледишта, буде неприхватљив. Јер колико год хришћенске цркве међусобно имају додирних тачака толико, а можда и више, имају разлика и то суштинских. Али је одличан пример баш за те којима је неприхватљив да и они размисле и направе нешто слично.

Све похвале за C4C тим.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge.

Uber Student Lightweight Edition

uberstudentle-2042

Uber Student Lightweight Edition jе пројектован са намером да ради на старијим или споријим рачунарима, и на netbook-овима. Намена му је да се првенствено користи у образовне сврхе, али и за опште намене. Пажљиво одабране преинсталиране апликације и веб-апликације доносе изузетно функционал десктоп који омоћава да будете продуктивни чак и ако немате приступ интернету.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

DEFT Linux

deft-8

Пун назив ове дистрибуције је Digital Evidence & Forensics ToolKit која је намењена компјутерској форензици. Значи, долази са великим бројем преинсталираних програма који су намењени за коришћење у области компјутерске или дигиталне форензике.

Иза DEFT Linux-а стоји непрофитна DEFT Асоцијација (DEFTA) и, како аутори кажу, DEFT Linux је 100% произведен у Италији.

Више о компјутерској форензици можете прочитати овде.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

REMnux

remnux-4

REMnux је дистрибуција која има задатак да помогне aналитичарима у откривању злонамерног кода и апликација у области mailwera-a. Она обухвата низ алата за анализирање и откривање злонамерног кода/софтвера који се извршава на оперативним системима MS Windows, у прегледачима веба, а који користи пропусте у Flash и JavaScript технологији. Садржи и програме за анализу малициозних докумената, каква могу бити PDF документа.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

DBLab LX

dblabxl

Дистрибуција обухвата широк спектар апликација, од 3D графичких и фотографских алата, мултимедијалних програма, интернет алата, игара…

Корисни линкови: вебсајт, linuxscreenshots.

XPubuntu

xpubuntu

Lubuntu са свим освежењима/закрпама, темама и визуелним изменама да би изгледао што сличније WinXP-у.

Корисни линкови: sourceforge.

Advertisements